čtvrtek 22. září 2016

mlžná rána

... Já vím, že jsem o podzimu psala už před měsícem...
 Ačkoli mám léto ráda, letos jsem se, nevím proč,
 na podzim neskutečně těšila! 


A když jsem se dneska ráno podívala z okna 
a všude se válela mlha,  bylo mi neskutečně dobře ... 
takže ještě před snídaní jsem musela utéct na zahradu, 
nadýchat se čerstvého chladného vzduchu a ... 
udělat pár fotek, 






protože kapky na pavučinách a rosa a to všechno .... 
Miluju podzim! :)


D.

úterý 20. září 2016

Na lovu v lese...

dlouho jsem nebyla na procházce v lese ... 
ne, že bych nechtěla, chtěla jsem a moc! Jen to zrovna nešlo. 
Ale nastává můj vysněný podzim, ochladilo se, zapršelo
 a příroda ne nádherně napila a vzpamatovala..


. A my konečně vyrazili do lesa! 
A na cestě zpátky jsem lovila :) 
Ostružiní, kapradí a trávy a nesmírně se těším na další procházky, 
protože podzim se svými barvami a všemi dary je prostě nádherný :)








Jo a včera jsme zapálili první svíčky :)
Je to prostě skvělé mít 4 roční období ... 

D.

pátek 2. září 2016

vřesy a podzimní nálada

ta mě provází posledních pár dní ...


Ačkoli venku panuje letní počasí a předpověď slibuje, 
že se udrží, já začínám toužit po krásném a barevném podzimu 
s nižšími teplotami a se vším, co k němu patří. 




Tu náladu podpořily vřesy, které každoročně kupuji, 
a ty, co přežijou zimu sázím do květináčů ... 
to jsou zatím jediné které v zahradě mám ... 
truhlíky s letničkami jsou stále krásné, 
ale i na jejich změnu už se moc těším ... 


zkrátka potřebuju podzim
 a ty moje milované dýně a burčák a tak ...  
a jako to máte vy? 


D.

čtvrtek 1. září 2016

Hlad

je prý nejlepší kuchař.. A když se k tomu přidá milovaná dýně,
 musí prostě vzniknout něco skvělého :). 
Já vím, že dýňovou polévku znáte všichni a že má nespočet variant. 
Já se na ni těšila jako malá holka, 
dělala jsem rychlou jednoporcovou polévku 
a díky tomu velikému hladu vznikla jen jedna fotka :D 
No, ale k receptu ... šla jsem po náhodné kombinaci
 a výsledek mě nadchl, takže tady je: 


1 dýně, já použila hokkaido, 2 naťové cibulky
 orestovat na másle, zalít vroucí vodou a podusit do měkka. 
Rozmixovat a přidat Tamari omáčku, trošičku kari /opatrně/, 
pokud chcete tak mírně dosolit 
a nakonec zakápnout troškou dýňového oleje 

.....................

Místo tamari můžete použít klasickou sojovku, 
ale věřte mi, že tamari je zdravá verze - mohou ji i děti 
a v chuti je nesrovnatelně lepší. 
Od té doby, co jsme ji začali používat nám sojovka leží ve skříni  
a já tuším, že ji pošleme do věčných lovišť... 

S dýněmi ruku v ruce přichází také vinobraní a burčák 
No, není ten konec léta nádherný? :)

D.